• Obżartuchy i opilce. Przewodnik po stołach, garach i innych krainach Wielkiej I Rzeczypospolitej
  • -31%

Obżartuchy i opilce. Przewodnik po stołach, garach i innych krainach Wielkiej I Rzeczypospolitej

Jacek Komuda

41,33 zł
59,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,33 zł
  • Wydawca: Fabryka Słów
  • Liczba stron: 480
  • Data wydania: 2024-08-30
  • Okładka: okładka miękka
  • Dostępność: Gotowy do wysyłki
  • Wysyłka w 24h
  • Darmowa dostawa od 149 zł

Ilość:

Co myślisz, gdy słyszysz „kuchnia staropolska”? Wiadomo, karczma „U Sarmaty” na wakacjach w Borach Tucholskich. Bigos. Placek po zbójnicku. I te kluski, które babcia robiła w niedzielę. Tyle tylko, że to wszystko nie ma nic wspólnego z tym, jak jadali nasi przodkowie. A to, jak jadali, odzwierciedlało też to, jak żyli. Wyrusz z Jackiem Komudą w fascynującą podróż. Kulinarną, geograficzną, historyczną. Posłuchaj o tym, jak wyglądało życie, poczuj, co płynęło w żyłach naszych przodków. Bo półmiski i garnki to tylko pretekst. To będzie podróż przez żołądek do wiedzy. "Średnio co sto lat, kuchnia polska zmieniała gruntownie oblicze. Zmieniała, bo stawały się dostępne nowe potrawy, dodatki, przyprawy. Jedne składniki odchodziły do rezerwatów, jak głuszce, niedźwiedzie. Inne pojawiały, jak ryż, cukier w powszechnym użyciu. Wydobądźmy zatem na światło dzienne te potrawy, które i dziś mogą znaleźć się na stole każdego z nas. Zapraszam do podwójnego przewodnika – geograficznego i kulinarnego, w którym jak rodzynki w cieście znaleźć można miejsca i obiekty, których nie opisano w zwykłych bedekerach. I zabytki kuchni, które możemy dzisiaj bez większych kłopotów odtworzyć z dostępnych składników.”

  • Autorzy
    Jacek Komuda
  • Wydawcy
    Fabryka Słów
  • Liczba stron
    480
  • Data wydania
    2024-08-30
  • Okładka
    okładka miękka
  • ISBN
    9788367949972
  • PKWIU
    58.11.1
  • Format
    12.5x19.5
  • EAN
    9788367949972
  • Kategorie
    Strona główna

Inne tego autora

Loading...